Contact

Techniek: Brushless Gimbals voor luchtfoto en luchtvideo

Door Rahul op 2013/06/13

Er is op dit moment een enorme ontwikkeling gaande in de wereld van Gimbals, of in het Nederlands ook wel “Cardanische ophanging”. Een Gimbal is “een draaibare ondersteuning die de rotatie van een object over een enkele as toestaat”.

Omdat wij dagelijks met deze technieken te maken hebben zijn wij als echte “Drone Geeks” altijd geïnteresseerd in nieuwe ontwikkelingen, uitvindingen en verbeteringen. De ophanging van de camera onder onze drones is van groot belang voor de kwaliteit van de luchtfoto’s en luchtvideo’s die wij voor klanten maken. Onze drones zijn altijd in ontwikkeling zodat we de beste service en producten kunnen blijven leveren.

De Zenmuse van DJI Innovatoins heeft de standaard meer dan een jaar geleden neer gezet.

De Zenmuse is een 3-axis(3 assen) Brushless Gimbal uitgerust met de Maxon Swiss made motoren en een 3 axis controller die zeer snel en zeer precies de bewegingen van de multicopter corrigeert. Dit resulteert in zeer fraai gestabiliseerde beelden. Er is alleen een grote maar. De grote beperking van de Zenmuse is de flexibiliteit ten aanzien van bruikbare camera’s. Zo kun je de Zenmuse verkrijgen in twee verschillende versies, specifiek voor twee verschillende camera’s de Sony Nex(5N, 5R, 7) en de Panasonic GH2. Dit is dan ook voor professionele bedrijven zoals wij een probleem.

De Zenmuse heeft veel mensen op een idee gebracht. De direct-drive Gimbals zijn een hele stap voorwaarts ten opzichte van de servo aangedreven versies. Was tot een jaar geleden de AV200 van Photohigher nog de standaard, de nieuwe generatie zit er aan te komen. Ook Photo Higher heeft niet stilgezeten. Zij hebben op de NAB2012 hun Hero al aangekondigd. Dit zijn high end Brushless Gimbals die pas ergens in dit jaar leverbaar worden. Eén ding viel ons wel op bij de specificaties, namelijk het hoge gewicht.

“Eén ding viel ons wel op bij de specificaties, namelijk het hoge gewicht”

Op de NAB2013 heeft Freefly zijn Brushless Gimbal gepresenteerd de MOVI [ Video ]. Dit is een Brushless Gimbal voor grotere camera’s. Nu kunnen zelfs 4K camera’s, zoals de Red Epic of de Black Magic mee de lucht in. Het ziet er werkelijk prachtig uit, maar er hangt dan ook een mooi prijskaartje aan van €15.000,-. Voor dit bedrag krijg je er dan wel een accu en een handheld conversie bij.

Op dit moment zijn er al wel een aantal 2-axis Brushless Gimbals op de markt voor de GOPRO vanaf zo’n €200. DJI Innovations heeft een Zenmuse ontwikkeld voor de GOPRO voor onder haar Ready to fly Phantom. Deze 2-axis Brushless Gimbal zal tussen de €600 en €1.000 gaan kosten en wordt verwacht eind juni 2013.

Op de verschillende forums zijn veel mensen bezig met het ontwikkelen van een eigen 3-axis Brushless Gimbal. De moeilijkheid zit op dit moment nog in het vinden van de juiste motoren en de 3-axis controller. Maar de man die de Brushless Gimbal ook bereikbaar heeft gemaakt voor de diy markt, Alex Mos, is zelf druk bezig met een 3-axis controller. Sommige mensen wikkelen de motoren zelf opnieuw voor betere resultaten. Ook zijn er al projecten te vinden die Maxon motoren gebruiken. De clones van de MŌVI zie je nu al verschijnen. Tegen de tijd dat de MŌVI en de HERO leverbaar zijn, zijn er waarschijnlijk al veel goedkopere alternatieven verkrijgbaar.